0
Nakupovalna košarica je prazna

Recepti


 

Čebulni obročki

 

Potrebujemo dve večji čebuli, moko, dve jajci, olje in začimbe. Čebulo olupimo in zrežemo na tanke obročke. Solimo jo in pustimo nekaj časa stati, da se zmehča, nato po dva ali tri obročke povaljamo v moki in potem še v stepenih jajcih. Ocvremo v vročem olju.

 


 

Čebulna juha

 

Sestavine:

 

4 na lističe narezane čebule,
4 žlice olja,
2 žlici moke,
1 l juhe,
kozarec belega vina,
1 dl kisle smetane,
sol in poper,
2 jajci.

 

Čebulo na hitro prepražite na vročem olju, ji dodajte žličko soli in prilijte tri žlice vode. Med dušenjem večkrat premešajte. Ko voda izpari in čebula postekleni, dodajte moko in mešajte, dokler čebula ne postane rumena. Nato prilijte juho, vino in smetano. Poprajte in po potrebi dosolite. Juha naj počasi vre še 15 minut. Po želji lahko na koncu vanjo vmešate še jajca.

 


 

Pečena polnjena čebula (po Jamieju)

 

Sestavine:

 

4 večje čebule
oljčno olje
2 stroka česna
4 vejice rožmarina
8 žlic sladke smetane
nekaj pesti naribanega parmezana
sol, poper
4 rezine pancete ali prekajene slanine

 

 

Priprava:


1. Čebule olupimo in 15 minut kuhamo v večji količini osoljene vode, da se malo zmehčajo. Nato jih vzamemo iz lonca in ohladimo. Vodo porabimo za juho, rižoto, omako za testenine. Zatem z ostrim nožem odrežemo vrh vsake čebule (približno 2,5 cm), ga drobno narežemo in prihranimo. Iz vsake čebule izdolbemo ali izrežemo za zvrhano žlico sredice, pri čemer pazimo, da ne poškodujemo zunanje plasti. Sredico drobno narežemo in prav tako prihranimo.
2. Pečico segrejemo na 180-200 °C, medtem pripravimo nadev. V kozico nalijemo oljčno olje, dodamo drobno narezan česen, sredico čebule in nekaj lističev rožmarina. Nekaj minut pražimo, nato ogenj zmanjšamo, dolijemo smetano in odstavimo. Vmešamo še parmezan, solimo in popramo.
3. Okrog vsake čebule ovijemo rezino pancete, zašpilimo z vejico rožmarina ali z zobotrebcem, jih postavimo na pekač in vsako čebulo napolnimo s smetanovim nadevom. Postavimo v pečico in pečemo 15-20 minut. Ponudimo s kruhom ob ribi ali mesu.


Različica: V nadevu del čebule zamenjamo s kockami kruha.

 


 

 

Lükov kruh

 

V skledo za vzhajanje presejemo 1 kg krušne moke. V moko naredimo jamico, vanjo vlijemo nekaj mlačne vode in 5 dag kvasa s čajno žličko sladkorja in pustimo, da nekaj minut vzhaja. Medtem narežemo 1 manjši Ptüjski luk na tanke rezine, ga popražimo do mehkega in ožamemo. Nato vmešamo v moko, dodamo še mlačne vode (skupaj ½ litra), žlico soli in vse skupaj zamesimo. Ko se testo loči od roke, dodamo prepražen lük. Dobro zamesimo, oblikujemo kolač in damo za pol ure vzhajati. Pečemo v predhodno na 200C segreti pečici približno 45 minut.

 

Ali veste, kako preverimo, da je kruh pečen? Potrkamo po hrbtni strani. Votel zvok nam potrdi, da je kruh pečen.